NÅ DINA MÅL – PLANERA FRÅN FRAMTIDEN!

torsdag 31 januari 2019

Anna Vilkas, Coach

Tänk dig att du är taxiförare och en passagerare hoppar in i bilen, med en mycket bestämd röst säger han:

”-Jag ska inte åka till centralen, inte till hotellet och när jag tänker efter så ska jag inte heller åka hem! Jag har bråttom! Kör du fast taxa eller taxameter?”

Hur hade du planerat den körningen? I min roll som coach möter jag liknande situationer nästan dagligen. Individer, grupper och organisationer som har väldigt klart för sig exakt vad de INTE vill och som vill ha min hjälp att ändå nå sina mål. De vill inte förlora en viktig kund, inte vara stressade eller inte ha ett dåligt samspel sinsemellan, men vad vill de då?

Ett attraktivt mål, gör det lättare att planera

För att ett mål ska vara attraktivt, ska det peka i en riktning till något man vill, istället för något man inte vill. Det ska vara tillformulerat. Om man inte vill förlora en viktig kund, kanske man istället vill etablera ömsesidigt långsiktiga partnerskap med sina kunder. Inte vill vara stressad, kanske man istället vill vara chill och ha koll på läget. Inte vill ha ett dåligt samspel sinsemellan, kanske man istället vill känna att man är del av en framgångsrik gemenskap.

Bestäm vad du vill till och ladda målet med riktigt goa känslor – Hur kommer det att vara när du lyckats? Se till att inkludera sådant som du mår bra av idag, så att du får behålla det även i framtiden. Riktigt attraktivt blir målet när du har gjort klart alla positiva effekter, likt ringar på vattnet, som bildas av att du når målet.

Fastna i alla måsten, sluta med det!

Låt oss säga att det attraktiva målet handlar om ”att vara chill och ha koll på läget”. Att du har fyllt det med massa härliga känslor om ökad livskvalitet och sköna ringar på vattnet. Hur attraktivt målet än är, finns en stor risk att du fastnar i alla dina måsten. Att vara chill känns väldigt avlägset. Att du helt enkelt inte prioriterar målet. Att det känns viktigare att beta av alla måsten och högar. Att stå fastkletad i nuet, med en massa måsten och en önskan om att ha det annorlunda, kan väcka vanmakt och det blir ingen lycklig av.

Lyft blicken och förutsätt framgång

Nej hörru du, säger coachen, vill du ge upp innan du ens försökt. Du är din egen lyckas smed. Tänk tillbaka på tillfällen ur ditt liv, när något har känts svårt att nå, och du ändå lyckades. Lyft blicken och förutsätt framgång, du har lyckats tidigare, Att planera från framtiden är ett supereffektivt sätt att säkerställa att du kommer i mål. Så här gör du!

  • Utgå från att du är i mål

Du börjar helt enkelt med att låtsas som om du är i mål. Vare sig det handlar om att skapa långsiktiga partnerskap med kunder, vara chill eller del av en framgångsrik gemenskap bestämmer du en tidpunkt framåt, när du är i mål och det är det nya sättet att vara. Föreställ dig hur det är att vara där. Känn din stolthet över att du har lyckats och beröm dig för att du har hållit målet i sikten under hela vägen! Du har både planerat och levererat! BRA JOBBAT!

  • Vad gjorde du alldeles innan du kom i mål

Stanna mentalt kvar i framgången av att du är i mål. Och låt det bli tydligt för dig själv vad det var du gjorde precis innan du kom i mål. Du lurar hjärnan genom att ge den instruktionen att vi har lyckats, att misslyckas är med andra ord inte längre ett alternativ. Genom att börja planera i ”fel ände” och med förutsättningen att du lyckas får du tillgång till helt andra tankar än du annars skulle ha fått.

  • Vad gjorde du dessförinnan, och innan det?

Du är mentalt kvar i att du har lyckats, och du vet vilket som var det sista steget du tog innan du kom i mål. Nu vill du ha det näst sista steget och steget dessförinnan. Vi pratar här om avgörande steg på vägen mot målet. Du kommer att bli förvånad över, vilka viktiga strategiska steg som blir tydliga, när du planerar med utgångspunkt i att du har lyckats. Det bästa är om du kan hålla dig till 3-5 avgörande milstolpar på vägen, då blir de lätta att komma ihåg.

  • Vad var det första du gjorde?

På samma sätt som du gjorde när du utgick från att du var i mål, föreställer du dig nu att du har lyckats nå den första milstolpen. Var stolt över att du har tagit dig dit. Att du håller det du planerat. Med den känslan i kroppen, upprepar du processen. Konstatera vad det sista steget var, för att nå din milstolpe, och vad du gjorde innan det och innan det. Även här är det bra att hålla sig till 3-5 avgörande delmål.

  • Planera första steget – tänk Volvo Ocean Race!

Du kommer nu att ha en attraktiv målbild nedbruten i 3-5 milstolpar där det första steget är nedbrutet i 3-5 delmål. Nu fokuserar du på vad du ska göra för att nå det första delmålet från där du befinner dig idag.

Vi kan likna tillvägagångssättet vid Volvo Ocean Race, en tävling om vem som seglar snabbast runt jorden. Den startar i Alicante och går via 11 hamnar slutligen i mål i Haag 8 månader senare. Sträckningen är tydlig för alla deltagare, milstolparna likaså och det attraktiva i att vara vinnarbåten in i mål är extremt tydligt.

Det är dock ingen idé att detaljplanera mer än den första sträckan. Utifrån kända väderförhållanden detaljplanerar man och håller fokus på den. Att redan innan tävling börja detaljplanera hur man ska segla varje sträckning, är slöseri med tid Ingen vet hur väder och vind förhåller sig flera månader fram i tiden. Ha istället fokus på att vinna ditt första mål, och positionera dig för nästa.

Framgång – att gå framåt ett litet steg i taget!

Det handlar om att skapa förutsättningar för att nå framgång, i det som är viktigt för dig. Ordet framgång är tydligt, det består av fram och gång, att gå framåt. Det är det du vill göra, ett litet steg i taget i en given riktning, till ett attraktivt mål. Chansen att lyckas ökar, när du håller fokus på att varje litet steg du tar nu, tar dig närmre ditt mål, och du kommer att lyckas.

Vi finns här!

Det finns ett hemligt vapen till att lyckas och att nå mål, det är att ha en coach. Din coachs hela fokus handlar om att du ska nå dina mål och drömmar, utifrån det som är du och med din potential. Det är din resa i fokus, planerad på ett sätt som passar dina styrkor och med hänsyn till dina upplevda hinder på vägen. Det gäller för individer, grupper och organisationer. Vi maximerar din potential.

Hör oss prata om hur man planerar från framtiden på Vilkas Podderier 

När du har fyllt i din e-post adress här nedan, kommer du alltid att få mina inlägg så fort de är publicerade!

Anna Sanderoth Vilkas är Coach, Mentor och Affärsutvecklare på Sumo Business Development