ATT COACHAS TILL FOKUS

torsdag 23 mars 2017

Coaching skapar fokus

Vi människor är ättlingarna till de som överlevde på stäppen. De där som gömde sig i buskarna när de modiga gick fram ville klappa den sabeltandade tigern. De som förskräckt backade undan när en av de modiga hoppade ut från stupet för att se om de kunde flyga. De som plockade snäckor i strandkanten, när en av de modiga testade. hur långt ut de kunde simma. De där som höll sig nära varandra, av rädsla att bli övergivna och behöva klara sig själva. De som byggde skydd mot hot och som var på sin vakt.

Vi är ättlingarna till dem som överlevde stäppen, och allt annat som skett under de senaste 40.000 åren.

Uppgraderat operativsystem

Till skillnad från våra mobiltelefoner, vars operativsystem uppgraderas stup i kvarten, så har vi i stort sett samma funktionalitet i den moderna hjärnan, som våra anfäder hade på stäppen. Även vi har ett stort fokus på att identifiera hot, problem, faror och annat som riskerar att skada oss och vår flock. Det sägs att hjärnan har 5 gånger mer fokus på det som inte fungerar än det som fungerar, i varje situation. Tänk er det! Det är 5 gånger lättare att peka på allt som inte får hända under dag, än att faktiskt se det som man vill ska hända.

Innebär det då att det är viktigare för vår hjärna att vi inte dör, än att vi lever!

Samma center i hjärnan har ansvar både för att skydda oss från faror, det vill säga se till att vi inte dör, och för att se till att vi äter, älskar och umgås, det vill säga lever. Med alla de intryck vi möter idag, så har vår hjärna fullt upp med att identifiera allt som inte får hända. Den jobbar på högvarv för att skydda oss. Det är inte konstigt att man blir trött ibland… och rädd… full av oro…

Vad håller vi på med?

Eftersom var och en av oss har gjort våra föreställningar om hur världen hänger ihop, (se Det gäller bara att hitta manualen) så kan det vara helt obegripligt att förstå någon annans resonemang. Vännen som har en fantastisk röst, sjunger som en gud, och som alltid drömt om att sjunga, men som vägrar att gå med i en kör av rädsla att sjunga falskt! Den kompetente kollegan, som har gjort ett fantastiskt arbete, och ändå tror att hen ska få sparken när chefen ber om ett samtal. Hon som fyller ”Att-göra-listan” med kryss efter kryss för allt hon har gjort, och ändå bara ser det som inte har blivit av. Föräldern som ser en ambulans i närheten av sitt barns skola, och genast tror att det har hänt barnet något… känner du igen det? Vad är det vi håller på med? Stressar upp och oroar oss i tid och otid.

Så himla skönt!

När jag träffar individer, grupper och organisationer första gången, lägger vi fokus på vad man vill till, istället för vad man vill ifrån. Vi kan till exempel se långt fram, och fundera över hur det ser ut där framme, på den där platsen, vid det där tillfället, när allt har blivit precis så där som man vill ha det. Vi kryddar på det, så att det blir så perfekt det bara går, slänger in en massa motivation och glädje över att det har blivit precis så som det ska vara.

Det här blir en ledstjärna för individer, och en vision för grupper och organisationer. En ledstjärna som bara består av bra saker, och som kan agera fyrljus, när vi vill uppnå något. Jag är coach. Som coach ger man inga råd. Man är istället helt fokuserad på att lyfta fram den potential som finns inom varje individ och i varje grupp. Var och en utifrån de förutsättningar de har. Det är mitt jobb att se till att vi lägger fokus på möjligheter, styrkor och det som är bra.

Att vända på alla rädslor och lägga fokus på rätt saker, ett litet steg i taget. Jag skriver, ett litet steg, för när man tar många små steg,

  • undviker man att väcka ”hotradarn” i hjärnan, och kan få jobba på i fred
  • kan man göra framsteg varje dag
  • ökar möjligheterna att lyckas med det man gör och det är härligt för självkänslan
  • ökar fokus när surret minskar och skrattet vill bubbla ut och smitta av sig till höger och vänster

När man tar många små steg och vet vart man ska, då blir det så himla skönt helt enkelt! Var snäll mot dig själv! Tänk på att allt det där surret, egentligen bara finns där för att skydda dig från den där sabeltandade tigern! Du kan alltid ringa coachen om du fastnar i dina tankar! (Eller varför inte gå en utbildning i coaching och coachande förhållningssätt? Här läser du mer om Gothia Akademis alla utbildningar. Bättre blir det inte!)

Fokus framåt, engagemang och glädje – mina ledord i livet!