VI ÄR SÅ ÖPPNA SOM DET ÄR TRYGGT ATT VARA!

torsdag 11 maj 2017

Trygg affärsutveckling med öppenhet och tranparens

Trygg affärsutveckling i Sverige med öppenhet och transparens

Affärsutveckling handlar att skapa förutsättningar för organisationer att nå sin fulla potential utifrån de resurser som finns tillgängliga. Till stor del handlar det om att paketera sin verksamhet på ett sådant sätt att den blir lätt tillgänglig och attraktiv för omgivningen. I det ingår i allra högsta grad den kultur som präglar företaget.

Inte affärsinveckling…

Att veckla någonting är att vika det flera gånger, antingen runt sig själv eller runt något annat. Veckling handlar därför om att utföra själva vikprocessen. Om man tar ett valfritt A4 och skriver ordet AFFÄR på det och viker det på hälften, så viker man det på hälften igen, och därefter viker man det på hälften och så gör man det ytterligare än gång. Till slut har det blivit så invecklat att man inte ens kan se AFFÄRen. Dessutom har det blivit tungt och nästan omöjligt att fortsätta med uppgiften och till sist tar det slut. Det går inte längre! Konstigt nog är det så här det bli i många företag. Man tenderar att göra det man gör utan att ifrågasätta ända fram till det blir för tungrott.

…utan affärsutveckling!

Då kan det vara bra att stanna upp och fundera över vad man vill med sin verksamhet på lååång sikt. Att ta reda på hur omvärlden ser ut idag och vilka trender som finns. Att göra tydligt hur man vill uppfattas av sina kunder, och att inse att enda sättet att göra det är att vara det. Att lägga fokus på vad man vill ska hända istället för det som inte får hända. Att bestämma vilka strategiskt viktiga beslut/steg som ska tas för att göra framtiden möjlig. Att helt enkelt veckla ut det där invecklade pappret så att AFFÄRen blir tydlig igen. Tydlig, öppen och transparent!

Att våga vara tydlig, öppen och transparent!

Vi är så öppna som det är tryggt att vara. Jag tycker att det kan vara bra att nyfiket använda de fem friheterna* till hälsosamma system. Att nyfiket använda de fem friheterna innebär, att göra det med en god avsikt. De kommer inte att fungera om man använder dem för att slå folk i huvudet med obekväma sanningar som har grott över tid.

Gradera på en skala från 1-10 hur fri du upplever att du är för respektive punkt och från 1-10, hur fria du upplever att ni i teamet vågar vara med varandra. Skalan går från 1 (stämmer inte alls) till 10 (instämmer till fullo).

  1. Friheten att se och höra det som är,
    istället för vad som borde vara, brukade vara eller kan komma att vara.
  2. Friheten att säga vad du känner och tänker, 
    istället för att säga vad du borde känna och tänka
  3. Friheten att känna det du verkligen känner, 
    istället för det du borde känna
  4. Friheten att be om det du vill ha, 
    istället för att vänta på rätt tillfälle
  5. Friheten att våga satsa för din skull,
    istället för att spela säkra kort

Fundera sedan över vad du själv kan göra annorlunda för att ta ett eget kliv upp på skalan från där du är idag. Bestäm dig för vad av det som du är villig att testa under några dagar, kanske veckor. När din testperiod är över, gör en ny bedömning och se var du hamnar på din skala och gruppens skala nu. Visst vore det magiskt om det du har testat under en period, faktiskt påverkar hela gruppen… testa!

Som ringar på vattnet…

När du nyfiket skapar en kultur där man ser och hör saker för vad de är, där man ger uttryck för det man känner och tänker och har rätt att känna som man gör, där man kan be varandra om det man just nu behöver och där man vågar satsa, då har man skapat en miljö för affärsutveckling istället för affärsinveckling. En miljö för tillväxt med fokus på att nå sin fulla potential utifrån de resurser som finns till hands, en miljö där utveckling blir standard och trygghet en självklarhet. Ett föredöme för andra med fokus framåt, engagemang och glädje!

Smittsamt attraktivt för alla i omgivningen, kunder, leverantörer och medarbetare, låt er kultur göra er till vinnare! Läs mer om affärsutveckling här

 

*De fem friheterna är framtagna av Virginia Satir, en av världens främsta familjeterapeuter och en stor förebild för många som arbetar med system. Ett system är något som består av olika delar och som har en gemensam avsikt, såsom en familj, en arbetsgrupp, ett kärlekspar, en organisation, ett kompisgäng, ett idrottslag, ett politiskt parti, en ideell organisation… och inte minst en enskild person som har olika intressen som drar åt olika håll.

Virginia Satir är en idol, läs gärna min översättning av hennes dikt I am me här.