VAD ÄR ETT LIV?

Det fläktar stilla, ett svagt ljud av barnlek blandas med fågelsång, det luktar himmelsk av örter och försommardofter. Jag är på Le Manoir de l’etang ett fantastiskt litet hotell i Mougins i södra Frankrike. Den enda agendan som jag har med min vistelse här, är att bara landa och skapa fokus i de olika åtaganden jag har i mitt liv. Jag vill att de ska hänga ihop och vara meningsfulla. Det är viktigt eftersom jag vill att mitt liv ska hänga ihop och kännas meningsfullt. Jag gör vanligtvis inte en så stor sak av att skapa fokus, det behöver inte ta mer än en halvtimma och kan göras var som helst. Denna gången, för första gången i mitt liv, blev det en resa till en oas. Jag skulle lika gärna kunna ha ringt en coach eller coachat mig själv.

Allting gott, slutet bittert

I dag tog jag fram min gudfars, i kåseriformat skrivna och nyss utgivna, självbiografi. Min gudfar har haft allt och han har förlorat allt. Han är bipolär, har hällt i sig oändliga mängder alkohol och droger, haft hus världen över och har träffat de mest fascinerande människor. Han har sporadiskt hoppat in i mitt liv, oftast med en galet fin present, och vi har skrattat, så har han försvunnit igen. Det är så det har varit. Full fart på väg mot nya äventyr. Nu bor min gudfar på ett äldreboende utfattig, arg och bitter på sin historia. Idag läser jag hans egna ord om sitt eget liv. Ett liv som har varit så rikt, innehållit så mycket och enligt honom blivit så orättvist. Det tar mycket av hans fokus även om han i nuet njuter av det bekväma livet på hemmet där han har två beundrarinnor i rummen intill. Det förflutna släpper inte taget om honom.

Vad är ett liv?

“Inom mig bär jag mina tidigare ansikten,
som ett träd har sina årsringar.
Det är summan av dem som är “jag”.
Spegeln ser bara mitt senaste ansikte,
jag känner av alla mina tidigare.”

Tomas Tranströmer; Minnena ser mig, 1993

Ett liv är summan av allt, summan av alla ögonblick både positiva och negativa. De är som de är, det vi kan göra är att bestämma hur vi väljer att se på dem. I sin tur kommer vår syn på våra erfarenheter att avgöra hur vi ser på vårt liv. Vi kan dessutom välja vilka vi vill dela vårt liv med, vad vi tycker är viktigt, vad vi vill få ut av den här resan och välja att göra det bästa av varje situation. Det är det här som är livet, varken mer eller mindre!

Amygdalin är en del av vår hjärna som dels har till uppgift att rädda oss från faror och dels att få oss att njuta och leva. Den resonerar dock så att det är 5 gånger viktigare att inte bli uppäten än att äta. Den har därför fem gånger större fokus på att göra oss uppmärksamma på eventuella hot än på att vi ska känna oss lyckliga, nöjda och glada. Det är en av anledningarna till att det är så lätt att beskriva vad som inte fungerar, hur man inte vill ha det och vem man inte trivs med. Det är helt naturligt! Men visst är det något sorgligt i att göra bokslut över ett fantastiskt liv och känna sig orättvist behandlad, utnyttjad, misshandlad och därmed bitter.

Jag väljer

När det är tydligt vart man vill, vem man vill vara med och hur man vill vara mot varandra, så blir det plötsligt enkelt att uppskatta helheten. “Varje framgångsrikt företag har en sluta-göra-lista!” skriver Jim Collins i boken Good to Great. Det samma skulle kunna gälla människor, skaffa er en sluta-göra-lista. Faktum är att det är själva mitt syfte med min vecka här i Mougins, jag ska skapa plats för nytt och därför är det vissa saker som jag ska sluta göra. Coaching helt enkelt!

De senaste tre åren har varit en fantastisk resa för mig. Jag gick från anställd med den ekonomiska trygghet det innebär, till att säga upp mig och bli egenföretagare utan trygghet. Till stor del tog jag beslutet på grund av att min förra arbetsgivares värderingar totalkolliderade med mina egna, och jag ville inte fortsätta att göra avkall på mig själv. Det skulle få för stora ringar på vattnet för mig och min familj. Jag kände även att det var viktigt att vara en förebild för mina barn, jag vill att de ska lita på och följa sin inre kompass.

Med summan av alla de erfarenheter jag hittills har skaffat mig och med kännedom om de möjligheter som finns, ägnar jag den här veckan åt att se till att mitt liv hänger ihop och känns meningsfullt. Glädje, utveckling och engagemang med en härlig känsla i magen, kommer att göra hela resan meningsfull, ett härligt steg i taget!

Mougins, den 14 april 2014

Anna Sanderoth Vilkas

 

Pssst…. här finns lite till:

  • Nyfiken på Gudfars bok? Läs mer på hans blogg med samma titel som boken Kasta pärlor åt svin
  • Sugen på att testa coaching? På International Coach Federations hemsida finns funktionen sök en coach, där finner du några av de coacher som är medlemmar i den svenska delen av världens största branschorganisation för coacher, ICF Sverige sök coach.
  • Du kan naturligtvis även kontakta mig, här är mina priser: Prislista 2016
  • Vill du prenumerera på mina inlägg? Fyll då i dina uppgifter här nedan.