TRASSEL PÅ JOBBET

fredag 30 oktober 2020

Jag hör ofta att man i företag har identifierat delar av verksamheten som fungerar sämre än andra delar som i sin tur fungerar bättre. Det kan vara säljare som klagar på att lagret aldrig skickar varorna rätt eller i tid, ekonomi som klagar på serviceavdelningen som inte fakturerar i tid, eller facket som klagar på ledningen som inte bryr sig om medarbetarna, eller tvärtom…

Fånga bollen

Tro mig, att hålla på och peka finger är ett beteende som redan idag motverkar syftet och i framtiden kommer det att vara direkt diskvalificerande. Det viktiga är inte vem eller vad som orsakar en brist utan vem som tar ansvar att lösa den. Ju snabbare samhällsutvecklingen går desto viktigare är det att den som stöter på en fnurra i processen eller möts av en reklamation också fångar den bollen.

Bara börja

Om du någon gång har suttit med ett trassel, en fiskelina, strumpor i torktumlaren, julgransglitter så vet du att när du har fått loss en del av trasslet kommer resten av trasslet att vara uppluckrat. Det spelar egentligen inte någon roll var du väljer att börja, det viktiga är att du gör det och att du gör det klart. När du är klar med det första går du vidare till nästa, det tar inte lång stund innan det släpper.

Mästerlig på att trassla upp

Min mamma är mästerlig på trassel och när jag var liten var det något meditativt över att se hur hon försiktigt, metodiskt och rytmiskt arbetade sig igenom vilket trassel som helst, helt förvissad om att det alldeles strax är löst. Allt som var trassligt hamnade hos henne och en riktig favorit var att se hur hon arbetade med vårt krabbgarn. Vi kunde få både krabbor och fiskar i näten som vi la i vattnet vid någon av öarna utanför Särö där jag är uppvuxen. Vem som än hade fastnat i nätet hade naturligtvis försökt att ta sig loss, vilket ledde till att den fastnade ännu mer och trasslet växte.

Krabbgarn

Pappa brukade ta loss krabborna medan vi drog upp nätet så att de inte skulle skada varandra eller fiskarna till vi kom hem. Krabborna fick bo i en plastbalja som jag var väldigt noga att inte stoppa fötter eller händer i, eftersom de var både stora och läskiga med sina klor och utstående ögon. Hur som helst, när vi kom hem var det dags att frigöra fiskarna och att trassla upp allt trassel. Metodiskt arbetades hela nätet igenom och till slut hängde de fint och redo för nästa dopp i böljan den blå.

Att laga det…

På de ställen där krabborna slitit sönder nätet lagades maskorna med nytt garn på en gång, att skjuta upp det var aldrig aktuellt eftersom det skulle rinna ut i sanden och nästa gång man fiskade skulle man riskera att den största krabban eller finaste fisken skulle kunna passera nätet rakt igenom hålet. Och det ville varken mamma eller pappa att det skulle ske och inte heller vi barn även om vi ibland tyckte att det tog väldigt lång tid för dem att hålla på med nätet.

Jag kan ibland fundera över varför så många företag är medvetna om att de har hål i nätet som gör att attraktiva möjligheter simmar förbi istället för att bara se till att identifiera vilken tåt det är som saknas och komplettera med den där den behövs.

…innan det torkar

Lika lite som att mina föräldrar skulle tänka sig att vi skulle fiska med håligt nät skulle du kunna tänka sig att slänga lägga ner ett nät i vattnet som de vet är fullt av trassel. De skulle aldrig komma på tanken att ta loss fångsten ur nätet och låta trasslet vara, eftersom det fanns något annat som var viktigare.

Att ta loss trassel ur ett nät som är blött kan vara besvärligt men att vänta till att nätet har torkat och blivit stelt av saltvattnet skulle nog nästan göra det stört omöjligt att få någon rätsida på nätet. Deras enda tillgängliga alternativ var att lösa upp knutarna i samband med att de uppstår och som belöning få smaka på dagens fångst. Om de skulle vänta skulle det krävas massa mer energi och motivationen skulle vara en helt annan, sannolikt mer tyngd av måsten och borden än av lust att lyckas och bli klar.

Har vi tid att vänta?

I den tiden vi lever i idag när utveckling går så fort, kan jag fråga mig om vi verkligen har tid att vänta. Eller om vi istället ska reda ut trasslet medan nätet fortfarande är blött. Vad händer om vi lägger i ett garn i havet som är fullt av trassel? Kommer vi att fånga någonting då? Och hur beter sig ett trassligt nät när de ligger i vattnet? Jag skulle allt tro att det blir ännu mer trassligt än vad det var tidigare. Jag vet vad som händer i den trassliga organisationen när vi låtsas som ingenting och fortsätter som om trasslet inte existerade.

Del av en helhet

Alla vet! Och de som inte visste att det var trassligt i företaget kommer väldig snabbt att lägga märke till trasseltecken. Att låtsas ovetande om trasslet eller säga att det inte är mer trassligt här en någon annanstans kommer att minska tilliten för dig och för verksamheten. Att peka finger och säga att det är inte vi som har det trassligt utan det är de andra som inte har tagit tag i sitt trassel, visar bara på bristande förståelse för alltings effekt på varandra.

Man kan omöjligt sänka ner en del av ett fiskenät i vattnet och säga att resten får stanna på land eftersom de inte håller måttet. Om du är en del av en helhet så är det temperaturen på helheten som avgör resultaten, oavsett hur bra eller dålig en enskild del är. Det går inte att fejka och du lurar ingen. Lös upp trasslet medan garnet är blött!

Ibland får man ingen fångst, ibland är det bara tång, ibland får man en hummer när det inte är hummersäsong, ibland får man en ett helt brännmanetstim, så är det när man fiskar. Och när det händer så är det i sig inte en anledning att tappa sugen. Nej, på’t igen! Ihärdighet, lärande och tillit till processen kommer att ge bättre resultat. Det går lite upp och ner men håll nätet i fint skick och se till att ge det den kärlek och omsorg det behöver så kan det göra sitt jobb på allra bästa sätt.

Låt det inte bli en knut

Jag kan ibland fundera över varför så många företag är medvetna om att de har en massa trassel som orsakar missnöje och oro i någon form, men känner sig vanmäktiga i hur de ska sig an trasslet. Lika förbryllad när de drar i alla tåtarna på en gång och gör trasslet till en stenhård knut. För precis så blir det, om du har ett trassel och ni är några stycken som drar i det från olika håll utan att vara samsnackade, då får ni en knut. Nej, lugnt och metodiskt arbetar ni igenom trasslet, då vill det gärna bli bra.

Färskt i minnet, lätt för sinnet!

I de flesta sammanhang är det en stor vinning att se till att hantera trasslet när och där det uppstår, med fokus på att nästa tillfälle ska bli en framgång. Det är när det är färskt i minnet som vi kan ta klokast beslut och vara bäst på att skapa rätsida. Att vänta till nästa kvalitetsrevision, utvecklingssamtal, projektmöte, ledningsgruppsmöte, avdelningsmöte, kick-off, kvartsamtal, familjeråd kommer att göra det lättare att de olika personer som är involverade går i försvar. Upplevelsen har tagit olika form för alla involverade. För vissa har det blivit en jättestor grej medan andra helt har glömt vad som hände och allt däremellan.

I den tiden vi lever i idag när utveckling går så fort, kan jag fråga mig om vi verkligen har tid att vänta. Vill vi bära med oss surdegarna? Hos framtidens vinnare pekar vi inte finger, vi samlas kring möjligheter. Det finns tack och lov inga misslyckanden det finns bara feedback! Ta ett litet steg så ska du se att det börjar röra på sig!


Jag har en bok på gång! Det känns fortfarande rätt overkligt! I februari får jag hålla den i min hand. Jag har skrivit om framtidens organisation, ett modernt ledarskap i symbios med ett aktivt medarbetarskap. Jag brinner för medelstora företag och alla de möjligheter de bär inom sig. Den vänder sig till er som vill känna fokus, engagemang och glädje på jobbet. Du kan läsa mer om boken här: https://www.lassboforlag.se/annasanderothvilkas Boken kommer först ut i februari hör av dig till anna@sumoteam.com om du vill förhandsbeställa dina ex.

Liknelsen om krabbgarnet blev över, den fick inte plats i boken utan den fick komma hit. Nu när jag skrivit klart den här boken, kommer jag att skriva lite mer här. När du fyller i din mejladress här nedanför, så kommer du alltid att få mina inlägg först av alla.

Läs mer om mig här: https://www.annavilkas.com/anna-sanderoth-vilkas/