TACK CORONA! DU FÅR OSS ATT BRYTA MÖNSTER

torsdag 12 mars 2020

Corona lär oss bryta mönster

Förstå mig rätt, jag tycker att det är skrämmande att se samhällseffekten av ett virus som Corona. Mänskligheten har investerat oändliga resurser i att försvara vår tillvaro från hot, men står vilsna och handfallna inför detta. Och just därför kan vi lära så otroligt mycket, om vi bara är mottagliga.

Äntligen fattar vi!

Handen på hjärtat, hur många har gått till jobbet och varit sjuka. Valt att resa runt halva jorden för ett två dagars möte. Hört av sig till sjukvården för att få ett kvitto att man är frisk och kan köra på. Tänkt att möten blir bäst när man ses ansikte mot ansikte. Gett barnen en alvedon och skickat dem till förskola och skola. Struntat i att tvätta händerna innan, före och efter både det ena och det andra. Så kommer Corona och plötsligt får vi anledning att stanna upp och omvärdera våra val.

Stanna hemma, du är ju sjuk!

Nu med Corona lär vi oss att stanna hemma om vi är sjuka och genom att göra det kommer sannolikt vårt tillfrisknande gå snabbare än om vi är sjuka och anstränger oss. Ett rent egoistiskt perspektiv, ta hand om dig när du är sjuk! Tänk om vi från nu och framåt fortsätter att låta oss bli friska och acceptera att ibland är vi sjuka.

Du smittar, stanna hemma om du är sjuk!

Ännu viktigare än att du ska bearbeta din infektion i stillhet, är att inte smitta andra. Det syns inte utanpå andra människor om de tillhör en riskgrupp. Ännu mindre syns det om de är nära anhörig till någon som tillhör en riskgrupp. Corona har en spridning som är galen jämfört med vad vi tidigare upplevt. Det gör vikten av att minimera smitta så tydlig. Men egentligen är smittan lika viktig oavsett vad du bär på. Idag är det självklart att stanna hemma om du är lite hostig och snuvig, vi vill inte smitta! Tänk om vi fortsätter att välja att tänka så!

Jobba hemifrån och sänk sjuknärvaron

Inom Human Resource där jag har varit verksam, har vi ofta och mycket talat om den stora sjuknärvaron. Att gå till jobbet även när man är sjuk och borde vara hemma och bli frisk. Oron för Corona har gjort att många företag och organisationer uppmanar personalen att arbeta hemifrån med de verktyg som redan finns till hands. Och det tänker jag att vi ska fortsätta med. Det går utmärkt att arbeta hemifrån. Studier visar att många till och med är mer effektiva och produktiva när de arbetar hemifrån än när de är på jobbet.

Tänk om det är nu som vi förstår att det är mycket bättre att en person som är krasslig håller sig hemma och jobbar hemifrån än att de går till jobbet och smittar ner. Och de personer vars arbete måste utföras på plats, kan säkerligen ta sig an en uppgift som blivit liggandes, eller förbereda inför något i lugn och ro. Idag ingår administration i de flesta roller så var kreativ och lösningsinriktad ni kommer hitta något att ta tag i om ni har tillit, och det har ni väl? Framtiden blir ljusare om vi erbjuder flexibilitet avseende plats att utföra sitt arbete.

Är mötet värt resan?

Just nu skulle jag ha varit i Miami tillsammans med en liten grupp experter och forskare. Vi skulle definiera globala kärnkompetenser för teamcoaching enligt International Coach Federation. Jag kände mig otroligt smickrad över att vara tillfrågad och rent egoistiskt ville jag verkligen delta på mötet. Jag valde dock att boka av och föreslå att vara med virtuellt eftersom jag är förkyld, hostar och nyser. Jag var rädd att de inte skulle släppa ombord mig på plan, släppa in mig i USA eller släppa ut mig för den delen.

Mötet var inte värt resan när det kom till min och andras hälsa, men uppenbarligen tvekade jag inte när det handlade om miljöpåverkan. Jag tänker att det är dags för mig och alla andra att tänka på samma sätt avseende miljöpåverkan. Det ska för övrigt bli spännande att se Coronas effekt på minskade utsläpp. Alltså Coronas positiva miljöeffekt. Hur som helst Corona visar att det är möjligt att välja bort flyg och resor, låt oss fortsätta bryta mönstret och verkligen ifrågasätta om resan är nödvändig.

Virtuella möten

2005 tog vi i ledningsgruppen för bolaget jag då arbetade i, beslutet att investera ett galet stort belopp i att sätta upp videokonferensutrustningar i alla anläggningar runt om i Sverige. Eftersom vi fanns från Skåne till norraste norr, möjliggjorde utrustningen att vi kunde hålla möten utan att behöva resa.

Det är med andra ord inget nytt att vara virtuell. Det som är nytt är att det inte behöver kosta något. Vi kan ha möten i messenger, whats up, face time helt utan kostnad. Skype har länge varit en kanal för samtal och möten, den kommer att läggas ner och istället kommer Microsoft att satsa på Teams fullt ut även för virtuella möten. Vi använder zoom för våra team-möten, intervjuer, coachingar, workshops, workshops med break-out sessions och det fungerar klockrent.

Jag har till och med dejter med mina bästa kompisar som bor på andra platser i Sverige. Då häller vi upp varsitt glas vin och pratar en timma eller två. Det är supermysigt att ses när vi inte ses. Och när vi ses så är vi ändå uppdaterade och kan hålla fokus på att ha kul i stunden.

Jag hoppas verkligen att vi ser alla fördelar med virtuella möten och använder oss ännu mer av det framöver. Det kommer inte att kunna ersätta fysiska möten men tänk om var fjärde möte är fysiskt och resten virtuella. Tänk vad vi skulle kunna uträtta med all den tid som inte går åt till att resa.

”Jaja men det är kass för ekonomin!”

Jag håller med! De ekonomiska effekterna av Corona kan vi inte ens överblicka än. Och för många branscher är det total katastrof. Och tänk ändå alla de skyddssystem som vi har byggt upp, tydligen behöver vi dra lärdomar ur det här, för att stå bättre rustade i framtiden.

Bättre skyddsnät för mindre företag

Visst har vi i alla tider vetat om att vi egentligen smittar om vi är sjuka. Nu har jag inte haft Corona, men luftvägsinfektioner är min grej. Det är där det sätter sig när något ska sätta sig. Hösten 2018 hade jag 3 lunginflammationer på rad. Det var först när jag under en workshop tappade rösten helt som jag valde att ställa in allt under kommande månad.

Jag och min man är egenföretagare, det gör steget så mycket större att ställa in. När jag inte arbetar kan jag inte fakturera och då kommer det inte in några pengar för att betala min lön. Sjuklön från försäkringskassan får jag inte heller eftersom de hävdar att jag sannolikt arbetade när jag var hemma, eftersom jag är egenföretagare. Ett riktigt moment 22 som är en historia i sig själv. MEN om jag hade stannat hemma när jag först blev sjuk, så hade jag sannolikt inte utvecklat lunginflammationerna. Det behövs bättre skyddsnät för mindre företag. Det gäller självklart inte mig och min man bara, utan alla som driver mindre företag. Vi har inte det stora företagets resurser och möjligheter vi har valt att lägga alla ägg i en korg.

Börsen och en massa andra får ta och kamma sig!

Börserna styrs av förväntningar på sådant som kan komma att hända om utifall att. Det känns helt orimligt att negativa förväntningar hos ett antal personer ska skapa världskris men så är det. Så tänk om fokus ändrades från domedagstankar om allt negativt som kan hända och effekterna av det, till att istället chilla lite!

Vad händer om vi helt enkelt accepterar att Corona kommer att spridas och att sedan är det över. Sannolikt kommer ett nytt utbrott till hösten men därefter har vi utvecklat antikroppar, kanske vaccin och framförallt ett kunnande hur vi ska förhålla oss. Om vi helt enkelt bara låter det hända och förväntar oss en återgång till det normala under sommaren. Om vi håller uthållighet och medmänsklighet i fokus. Sommaren är snart här och då kan vi återgå till en vardag med nya mönster, insikter och kunnande. Ett mer hållbart liv både för människa och miljö.

Nya möjligheter för nya mönster

Låt oss uppleva hur det känns att dra ner på tempot. Låt oss hjälpas åt och vara generösa utan att bli helt stissiga och stressade. Om vi har klarat allt annat så lär vi kom ut ur Corona lite bättre och lite klokare. Låt det var helt naturligt att:

  • Stanna hemma om du är sjuk
  • Av omtanke avstå från att smitta andra
  • Vara flexibel kring hemarbete
  • Ifrågasätta resande
  • Hålla virtuella möten

Fokusera på att det kommer att bli bra. Min kloka mormor sa: ”Det blir alltid bra till slut, och om det inte är bra, så är det inte slut än!” Vi gör något bra av det här, när vi låter det öppna upp för nya insikter och mönster. Det gör oss tryggare inför framtiden.

Känner du dig orolig? Lyssna på detta avsnitt av Vilkas Podderier:

Anna Sanderoth Vilkas är Coach, Affärsutvecklare och Mentor. Tillsammans med maken Mikael driver Anna Sumo Business Development AB Sveriges främsta coachförmedling och AB Magnetbyrån som ökar företags attraktionskraft på nätet.

Anna poddar både i Vilkas Podderier – en livsstilspodd och i ICF Coachpodden – podden för dig som är nyfiken på professionell coaching.

När du har fyllt i din e-post adress här nedan, kommer du alltid att få mina inlägg så fort de är publicerade!