STRESS SOM IDENTITET – EN FARA FÖR AFFÄREN

fredag 16 augusti 2019

Bin stress affärsutvecklingPsst… jag har en sak jag vill säga till dig. Det vore bra om du lyssnar! Det handlar om stress. Jag vet att du vet allt om det och vikten av mindfulness, motion, kost och sömn. Du har säkert lyssnat på Anders Hansen*, han är otroligt klok och tänk om alla bara förstod hur rätt han har. Men det är inte det jag vill säga! Det är en annan grej, om stress, och det är viktigt att du lyssnar. Nu är det dags att gå tillbaka till vardagen efter semestern, och det vore bra om du tänkte på en sak, en viktig sak… snälla!

Det är bara så det är!

För några månader sedan blev jag ombedd att hålla en föreläsning, om stress, för ett företag, i en bransch, i en stad. Vid den årliga medarbetarundersökningen hade det framkommit, att man generellt upplevde en mycket hög nivå av stress i sitt arbete. Ingen förvånades av resultatet. Alla visste att det är en självklar del av att vara anställd i branschen. ”Det kommer med jobbet”, ”det är bara att bita ihop”, ”Survival of the fittest” liksom, eller ja det ”sållar agnarna från vetet” i alla fall. ”Det är förresten samma sak i hela branschen”. Ett väntat resultat helt enkelt, som i så många organisationer.

När stress är normen

Det jag inledningsvis skrev om, och som jag vill att du tänker på, det är vad som händer i en miljö där stress är normen, alltså det normala. Där alla har för mycket att göra. Där förväntningarna är, eller upplevs vara, skyhöga. Där de som anses mest framgångsrika, har en nästan orimlig arbetsbelastning och inte heller är särskilt nöjda med sina resultat. ”Det skulle alltid kunna ha varit lite bättre. Inte riktigt nöjd!”

Så vill jag att du funderar över, om det är en sådan miljö du gått tillbaka till, nu när sommarledigheten är över.

Viktigt att vara en i gänget

En del av att vara människa är vårt inneboende behov av att accepteras, inkluderas och vara en i gänget. Att passa in är en överlevnadsinstinkt och den får oss att göra de mest obegripliga saker. Den gör oss till ögontjänare och den får oss att snabbt skanna av de koder som gäller i ett visst sammanhang.

När vi är i en miljö där det normala är att vara stressad då kommer vi att anpassa oss till den miljön, följa normen och signalera att vi är stressade, även när vi inte borde behöva vara det. Vårt kontrollcenter i hjärnan förstår inte skillnaden utan ställer in reglagen på att det är fara å färde och gör oss beredda att fly och fäkta, vilket helt motverkar andra funktioner som att:

  • göra sitt bästa,
  • vara kreativ och se möjligheter
  • se till helheten och
  • känna fokus, engagemang och glädje.

Bara 14%

I Sverige är det bara 14%** av anställda som känner engagemang i sitt arbete. Skrämmande, och ändå, tänk vilka möjligheter det innebär. Varje procentuell ökning av engagemang kommer att ge bra ringar på vattnet. En engagerad medarbetare gör sitt bästa, fokuserar på möjligheter och sprider en helt annan, positiv, energi. Det är helt enkelt härligt att vara med människor som känner ett engagemang och ser till möjligheter. Det lockar precis som en blomma drar till sig bin. Lockar kunder, potentiella medarbetare och leverantörer alla vill vara del av en positiv framåtsträvande gemenskap.

En prioriterad kulturfråga som ger framgång

Så hur vill ni ha det? Vill ni vara offer för den självuppfyllande profetian som skapas när man har stress som identitet eller vill ni ha en organisation som lockar fram det bästa ur människor och affärer? Visst borde det valet vara lätt som en plätt?

Och om du nu tänker…”det låter väl klokt men vi har verkligen inte tid!” Då har du valt att vara kvar i en situation som varken är bra för dig eller för de människor som finns runt omkring dig. Och det är du i din fulla rätt att göra, men det är roligare på andra sidan. Och det är mycket mer produktivt att ha kul än att vara stressad.

Några tips

Var rädd om dig och om dina kollegor, fundera över vad reaktionen skulle bli om du testade följande under en vecka:

  • Du kommer till jobbet och är helt klar över att du kommer hinna med det som ska göras under dagen. Det märks på ditt sätt att gå, dina ögon, din andning och ditt leende.
  • Du är i god tid till dina möten, förberedd och tryggt fokuserad.
  • Du har tid för de människor som finns runt omkring dig och du lyssnar.
  • Du prioriterar på ett självklart sätt bland dina uppgifter och åtaganden.
  • När någon frågar hur det går, svarar du att det går bra och att allt är under kontroll och du menar det.

Vad skulle det innebära för dig? Hur skulle dina kollegor reagera? Om du känner att det skulle vara lätt som en plätt, då vill jag bara gratulera. Om du känner att det skulle väcka reaktioner, kanske till och med protester, då är det dags att dra i nödbromsen. Fundera över om det har blivit så att stress har blivit det normala, och att ni behöver hjälp att finna ett mer hållbart förhållningssätt. Du kan alltid ringa mig, jag är proffs och otroligt duktig på att vända trenden 031-778 70 12.

Vill du veta mer om det här och hur man kan agera för att skapa en mer framgångsrik identitet i en organisation, så når du mig här. Jag har den otroliga förmånen att driva Sumo Business Development, där du hittar riktigt duktiga coacher och affärsutvecklare. Vi hjälper organisationer att skapa fokus, engagemang och glädje.

*se och hör ett av Anders Hansens framträdanden och hans sommarprat 2019

**läs mer om hur det står till med engagemanget i världen i Gallups undersökning State of the Global Workplace 2017.

Läs mer om stress i inlägget ”Hjärnan är i otakt, därför är vi stressade!” Eller lyssna på detta avsnitt av Vilkas Podderier:

När du har fyllt i din e-post adress här nedan, kommer du alltid att få mina inlägg så fort de är publicerade!