ORDENS MAKT – 4 TIPS FRÅN COACHEN

söndag 25 november 2018

Anna Vilkas skapar möjligheter

Som coach är det uppenbart att vi människor har fem gånger mer fokus på att identifiera hot, faror, och hinder än att se möjligheter, styrkor och glädjeämnen. Det har vi med oss från vår tid på stäppen, för sisådär 40 000 år sedan. Då var det viktigare för oss att inte dö, än att leva, det handlar helt enkelt om att säkra flockens överlevnad. Eftersom vår hjärna inte har fått någon uppdatering av programvaran så är det än idag det som är vårt fokus.

Språk hämmar handling

Det finns många sätt att hålla oss inom den trygga säkra zonen. Flera av dem fyller fortfarande en viktig funktion medan vi kan ifrågasätta andras betydelse. Ett sådant område är hur vi, oftast helt omedvetet, använder språket på ett sätt som hämmar handling.

Språket är alltid en filtrerad förenkling av de tankar vi tänker. Det skulle helt enkelt vara för omständligt att i detalj återge alla de perspektiv, antaganden och reflektioner som finns i våra tankar. Till stora delar är de dessutom omedvetna vilket gör behovet av förenkling ännu större. Med andra ord, det jag säger till andra och mig själv, triggar perspektiv, antaganden och reflektioner som jag inte ens är medveten om. Och jag mår bäst när jag känner mig trygg i att jag själv och andra inte äventyrar flockens överlevnad. Språkligt tenderar vi att använda ord som får oss att hålla oss på mattan. Det hämmar vår möjlighet att nå våra mål.

Fokus, engagemang och glädje

Mitt arbete som coach, handlar om att för individer, grupper och organisationer, skapa fokus, engagemang och glädje. Jag älskar mitt arbete! Det finns en oändlig tillfredsställelse i att vara del i att vända frustration till fokuserad kraft och att känna glädjen i att nå drömmar och mål. Det blir mer och mer tydligt hur många av våra begränsningar som inte finns på riktigt utan är ett resultat av vårt språkbruk.

Välj rätt sanning

Ett exempel är den valda sanningen; ”Det är svårt med förändring!”. Varje gång jag hör det, blir mitt svar: ”-Ja, då lär det inte bli lätt!” Sanningen är att förändring är det mest naturliga för mänskligheten. Vi är förändringsmaskiner! Det verkar som om vi inte kan låta bli att ändra på saker. Och när vi istället säger att förändring är naturligt, ett litet steg i taget. Då aktiverar vi helt andra reaktioner, än vad vi gör när vi belyser att det är svårt. Det handlar helt enkelt om vad vi väljer att rikta strålkastaren mot. Att belysa att det är svårt, väcker mer motstånd än att belysa att det är naturligt, vi håller oss på mattan och undviker risk.

Tips från coachen!

Nu tänkte jag istället dela med mig av några tips för att skapa mer fokus, engagemang och glädje i din vardag.

 • Byt ut ordet men till och!

  Istället för att svara ”Ja, men hur ska vi göra det?” på en fråga kan du testa att säga ”Ja, och hur ska vi göra det?” Ordet men, skapar en begränsning där ordet och öppnar upp för nya tankar.

 • Byt ut ordet måste till orden vill eller ska!

  ”Jag måste gå nu eftersom jag måste hämta barnen i tid!” blir mycket mer lustfyllt om du istället säger ”Jag ska gå nu eftersom jag vill hämta barnen i tid!”

 • Sluta berätta vad du inte vill och börja berätta vad du vill istället!

  ”Jag vill inte vara stressad!” Att inte vara stressad är inte en målsättning, det är som att hoppa in i en taxi och tala om för föraren vart du inte vill åka. Det tar dig inte dit du vill. Om du däremot säger ”Jag vill inte vara stressad utan jag vill istället känna att jag är i kontroll!” då ger du dig själv möjligheten att varje dag medvetet fokusera på det du vill vara.

 • Sluta försöka och börja göra!

  ”Jag ska försöka ha det klart till på fredag!” Varje gång vi använder ordet försöka, så handlar det om att vi är osäkra på om det är realistiskt att jag kommer att kunna leverera det jag blivit ombedd att göra. Oavsett om det beror på att jag saknar information, kompetens, lust eller tid, så vill jag av någon anledning inte säga nej. Det är min erfarenhet att ordet försöka har en mästerlig förmåga att skapa dåliga samveten. Och det är därför min rekommendation att börja säga ja till det du kommer att göra och nej till det du inte kommer att lyckas med. Och att när andra säger till dig att de ska försöka göra något, så frågar du vad de kommer att kunna göra och vad som känns osäkert. När ni har klarat ut det kommer det att bli lättare att ta ställning. Om du visste hur mycket lättare allt blir när man tror att det är möjligt.

Dina ord gör skillnad

Att vara medveten om hur vi kan skapa fokus, engagemang och en ökad glädje för oss själva och andra, bara genom hur vi använder vårt vardagsspråk, är befriande. Istället för att oroa oss över begränsningar och rädslor kan vi sätta ljus på våra möjligheter. Det är min förhoppning att din vardag blir lite mer glädjefull och rolig med dessa tankar. För med ett leende på läpparna mår vi bättre och lever längre!

Med värme!
Anna

 

Denna text är ursprungligen skriven som gästblogginlägg på sidan Optimalist.se  Att skriva är en passion för mig, låt mig veta om du vill att jag skriver något för dig. Vill du prenumerera på mina inlägg så är du välkommen att fylla i din e-post adress här nedan, då är du garanterad att få det senaste först.