MÖNSTER

tisdag 16 juni 2020

mönster

Tänk dig att du går in i ett rum. Väggarna är klädda av tapeter med mönster i massa färger. Det kan vara ett stort rum eller ett litet rum, det bestämmer du helt själv. Vi fäster vår uppmärksamhet på väggarnas mönster och lägger fort märke till att ingenting verkar matcha. Olika tapetvåder som alla har olika mönster och färger. På sina ställen liknar mönstren varandra men mönsterpassningen lämnar övrigt att önska.

Rörigt intryck

Det ger ett rörigt och stökigt intryck i sin helhet även om varje tapet är vacker i sig själv. Det är bara att gå rakt fram till en och vara genuint nyfiken på att upptäcka dess unicitet. Kanske till och med följa mönstret med fingret och se vart det tar vägen. När du är nära kan du börja leta likheter och upptäcka vad det är som håller de olika tapeterna samman. Du kan se hur de på något vis förstärker varandra.

Unika kopplingar skapar mönster

Precis så är det med en samling människor, låt mig förklara. Varje människa är helt unik. Vi formas av våra erfarenheter, drömmar och den tillvaro eller miljö vi lever i. I vår hjärna kopplas synapser samman som skapar det ramverk som ligger till grund för hur vi uppfattar vår värld. Ingen annan på jorden gör identiska kopplingar som du.

Vi skapar oss alltså en egen bild av hur världen ser ut och hur världen fungerar. Den bilden blir som en karta och allt det som finns på vår karta det kan vi ta ställning till. Men det är mängder med information som inte är del av vår unika karta och därför existerar inte den informationen som möjligheter för oss. Vår karta har därför luckor i form av  insikter och sammanhang som vi helt enkelt har missat eller inte utsatts för. De är vi normalt sett inte medvetna om eftersom den informationen som sagt, inte finns tillgänglig för oss. Den finns inte representerad i vårt referensbibliotek av upplevelser i vår hjärna. Vi är en tapet med vårt eget unika mönster och förutsätter felaktigt att alla andra har samma mönster som vi.

Mönsterkrockar

När vi möter en annan människa (alltså en annan tapet med ett helt eget mönster) så hade det underlättat om vi gick in i det mötet med öppna ögon. Att vi förstod att den personen är fullsmockad av outtalade förväntningar på dig, situationen och prioriteringar som är helt självklara för hen, men inte nödvändigtvis synliga för dig. Om vi hade en förståelse för att den personen har ett alldeles eget unikt mönster eller karta över hur saker och ting är och ska vara. Det gör vi sällan. Istället kan det krocka som bara den. Precis som det första intrycket i rummet fullt av olika tapeter.

Synergier

I del 32 – Mönster, av Vilkas Podderier pratar jag och min man om mönster, krockar och broar till att hitta likheter i våra mönster och färglägga våra kartor med nya erfarenheter. Hur det skapar djup, glädje och känslor av sammanhang. Lyssna här:

Vilkas Podderier kommer ut med nya avsnitt varje tisdag och finns där poddar finns. Anna poddar både i Vilkas Podderier – en livsstilspodd och i ICF Coachpodden – podden för dig som är nyfiken på professionell coaching.

Anna Sanderoth Vilkas är Coach, Affärsutvecklare och Mentor. Tillsammans med maken Mikael driver Anna Sumo Business Development AB Sveriges främsta coachförmedling och AB Magnetbyrån som ökar företags attraktionskraft på nätet.

När du har fyllt i din e-post adress här nedan, kommer du alltid att få mina inlägg så fort de är publicerade!