Jag bara måste skriva om nattvandring!

Nattvandring är kul
Nattvandring är meningsfullt och kul på flera olika nivåer.

I områden med vuxennärvaro, minskar skadegörelse, klotter, våldsbrott, fylla och kriminalitet för alla boende. Alla borde nattvandra!

Det här inlägget skulle vara kopplat till hur balans skapar framgångsrika företag. Ett oerhört viktigt ämne att skriva om, vilket jag kommer att göra en annan dag, för jag bara måste skriva om nattvandring.

Hur är det möjligt att man som förälder inte vill veta hur den miljö ens barn rör sig i ser ut. Hur kan man vilja välja att tänka att man har full kontroll och litar på att ens barn inte råkar illa ut, eller hamnar i situationer. Hur är det möjligt att man kan acceptera att vi lever i en otrygg värld och ändå välja att inte göra en god gärning, för sina egna ungdomar och för alla i omgivningen. Hur kan man naivt tro att egna barn inte kommer att råka illa ut och att det räcker att man vet, att de vet, vad som är viktigt, samtidigt som vi dagligen läser om hur vårt omvärld blir mindre trygg. Dina barn behöver inte vara busiga, på fel ställe eller med i tuffa gänget för att hamna i en otrygg situation. Det kan hända precis var som helst, när frånvaron av vuxna gör att gränser testas, leken ballar ur och blir allvar, någon råkar illa ut. Hur kan du välja att sitta i din soffa och tycka att nattvandring varken gör till eller från, irriterat svara på påminnelsemejl att du minsann har koll på dina barn och inte behöver ut och vandra. Det handlar inte om det! Det handlar inte om dig! Det handlar inte bara om dina barn! Det handlar om att skapa en trygg miljö för alla i din omgivning. Det handlar om att polisen säger att i de områden där vuxna är närvarande på gator, bussar, torg och skolgårdar, minskar skadegörelse, klotter och  kriminalitet för alla boende. Andelen våldsbrott, förekomst av droger minskar och den miljö som ungdomarna hänger i blir tryggare.

Jag bor en bit söder om Göteborg. Här finns vacker natur, salta bad och bra förbindelser in till stan. Det är dock så att, utöver riktigt bra fotbolls-, innebandy-, hockeyträning och tävlingsgymnastik, finns det absolut ingenting för ungdomar att göra på kvällarna.

I brist på annat åker många till den lokala affären och köper något eller bara hänger utanför och träffar andra som hänger. Det är också populärt att samlas på badställen, skolgårdarna och förskolorna. För något år sedan var det under vintern populärt att samlas under en vägbro invid ett vattendrag, där tände man en eld och satt och myste. Här drack man även av de ädla drycker som någon sprittaxi hade levererat, eller som man lyckats komma över på annat sätt. En period gick det inflation i att “trasha” fester. Någon skulle ha några kompisar hemma, det spred sig på sociala media och plötsligt var det en invasion av ungdomar som kom i jakten på att ha någonstans att vara. Det är inte bråkstakar som kommer utan samma ungdomar som spelar fotboll, innebandy, hockey, håller på med gymnastik och alla andra. Helt vanliga ungdomar som vill ha någonting att göra på en fredags- och lördagskväll.

Visst vore det fantastiskt om det fanns en plats där de kunde vara, men om det nu inte finns, så måste de kunna känna att de kan vara trygga ute på gator, skolgårdar och andra platser där de samlas. De ska kunna vara där utan att det ballar ur, utan att någon börjar klottra, smasha rutor, göra sönder leksaker, panga busskurar, köra mopperally i sandlådor. Därför ska du nattvandra, för att du vill att din ungdom ska kunna hänga med sin flock och känna sig trygg. Om du har mindre barn ska du nattvandra för att du vill att deras förskole- eller skolgård ska vara fin och fri från fimpar och flaskor på måndagsmorgon. För att du inser att det idag är du och någon annan gång någon annan som tar ansvar för att din ungdom eller ditt barn får möjlighet att växa upp i en trygg miljö. Är det din dotter vi har följt hem från bussen för att hon var lite rädd? Var det din son och hans kompisar som stod utanför ICA när de äldre killarna retades och tyckte de yngre skulle testa ett bloss på en cigarett, var det din son som sa tack för att de äldre stack när vi kom fram och pratade? Var det ditt barn som fick oss att gräva igenom alla våra jackfickor i jakten på en lakritsklubba eftersom han älskar lakrits…

Lindåsskolans föräldraförening anordnar nattvandring varje fredag och lördag. Varje helg är det en klass som ansvara och i varje klass finns det i alla fall 20-25 familjer. Ändå är det oftast samma två eller tre personer från klassen som plikttroget engagerar sig. När man är åtta personer som nattvandrar eller fler, då får man möjlighet att dela upp sig och täcka ett större område. Det är då det verkligen gör skillnad på riktigt! Dessutom får man som nattvandrare kännedom om vad som egentligen händer ute i närmiljön, att veta är bättre än att anta!

Att nattvandra är kul! Det är meningsfullt och du gör skillnad. Ut och testa! Om du bor i närheten av mig, Billdal, samlas vi varje fredag och lördag kl 21.00 vid gymnastiksalen Lindåsskolan. Vi vandrar fram till midnatt. Det enda du behöver göra är att ta på dig bekväma skor och ett leende, för du kommer garanterat att träffa trevliga människor och lära dig mer om ditt närområde!

Det här inlägget skriver jag i egenskap av hängiven nattvandrare och ordförande i Lindåsskolans Föräldraförening.

Lindåsskolans Föräldraförening

GöteborgDirekt: Askims Local Hero