INFORMERA ÄR ATT INKLUDERA!

måndag 13 juni 2016

Jag är min egen referensram

Vi tar för mycket för givet! Vi tar för givet att andra har samma förståelse som vi själva har. Vi antar att ett ord betyder samma för oss som det gör för någon annan. Vi har lätt att tänka att det vi själva känner oss hotade av även är hotfullt för andra, och på samma sätt att det vi känner är tryggt, också är trygghet för andra.

Har även du hört den gamla historien om kvinnan som var så olycklig och rädd för att hennes man kanske hade förlorat intresset för henne. När hon till sist tar mod till sig att fråga så svarar han.

När vi gifte oss sa jag till dig att jag älskar dig, och att jag säger till om det skulle ändra sig! Jag har väl inte sagt att det har ändrat sig under de 40 åren. Så vad är du rädd för…

Tolkar information utifrån mig

Vår hjärna skapar mening av tomrum, i avsaknad av information, skapar sig varje enskild hjärna den tolkning eller sanning som passar bäst in i den aktuella hjärnbärarens situation för stunden. Den sanning som då blir till kan skapas av luft.

Ett tankeexempel

Det kan räcka att personalchefen och VD ser allvarliga ut när de kommer från ett möte. De kanske diskuterar VDs problem med hälsenan inför ett lopp han kanske måste avstå. Vi leker att VD säger att det är smärtsamt och ett svårt beslut att ta, när man har satsat så mycket. Personalchefen nickar och säger att det är tuffa beslut att ta, men ibland måste man bara göra det, även om det svider. Eftersom VD verkligen vill springa så kanske han väljer att tala tyst och lågmält om det. Personalchefen svarar på samma sätt av medkännande.

Olika referensramar ger olika innebörd

Här skulle vi kunna tänka att vi har tre medarbetare, Kim, Alex och Sam, som lägger märke till VD och Personalchefens samtal, alla med helt olika förutsättningar att tolka det de ser.

  • Kim har haft en fantastisk morgon och är glad och lycklig full av energi!
  • Alex hade utvecklingssamtal igår och fick höra att man inte var så nöjd med det arbetet som utförts. Att man behöver se tydligare resultat.
  • Sam har fått höra att det går dåligt för branschen och att det gäller att se om sitt hus. Vilket är högaktuellt eftersom Sam just står i begrepp att köpa ett nytt hus.

Kultur kring information påverkar

Vi skulle också kunna tänka att det i den här organisationen bara informeras när det är absolut nödvändigt eftersom ”om vi inte har sagt att det har skett en förändring, så har ingen förändring skett”! Här finns gott om utrymme för var och en att skapa sin egen sanning, utifrån de tankar och utmaningar som upptar deras fokus för stunden. Hur skulle Kims, Alex och Sams tolkningar av samtalet de ser, kunna skilja sig åt? Fundera en stund… och inse att din hjärna just nu skapar sanning av tomrum!

Skapa trygghet genom att informera och inkludera

Om motsvarande situation där VD och personalchef lågmält diskuterar och ser allvarliga ut, i en organisation där man som medarbetare vet att man alltid löpande blir informerad när något är på väg att inträffa, är man i bättre kontroll över de tankar, känslor och rykten som skapas.

Att informera är att inkludera, att inkludera är att skapa delaktighet, att skapa delaktighet är att engagera och att engagera skapar vinnare. Ta kontroll över din framgång och din sanning! Informera!

Nisse Simonssons spännande hjärnforskning visar att Du mår som du tänker. Hur tänker du att du vill må och hur vill du att det speglar sig hos andra i din omgivning? Valet är ditt!

 

När du har fyllt i din e-post adress här nedan, kommer du alltid att få mina inlägg så fort de är publicerade!

Njut av din dag, fullt ut!

Mina allra varmaste hälsningar, Anna

 

Anna Sanderoth Vilkas är Coach, Mentor och Affärsutvecklare på Sumo Business Development