ETT PERSPEKTIV PÅ JÄMSTÄLLDHET

måndag 2 november 2020

Anna Vilkas Mastercoach

Ett perspektiv på jämställdhet. Jag fick ett mejl från en av de säkra kvinnorna bakom företaget Säkra Kvinnor Styrelsebalans. I ämnesraden stod det Förebild. Jag tänkte att det var en inbjudan till en utbildning, de har riktigt bra styrelseutbildningar. Namnet till trots är utbildningarna, nätverksträffarna och styrelserekryteringarna öppna för alla, inte bara kvinnor. Jag öppnade mejlet och blev otroligt förvånad när jag läste det. De ville presentera mig som månadens förebild oktober 2020. De hade talat om det ett tag, och i samband med ett inlägg jag hade gjort på Facebook, aktualiserades frågan igen. Den texten är inklippta längst ner i detta inlägg.

Vid intervjun fick jag formulera vad som driver mig, min syn på jämställdhet och hur vi får fler kvinnor i ledande positioner. Det slog mig att den informationen inte finns här på min sida. Jag har flera gånger reflekterat över att jag sällan nämner hur mycket jag brinner för att coacha kvinnor. Av egen erfarenhet vet jag att alla vi kvinnor som leder och verkligen vill leda, har så stor nytta av coaching. Att processa och reflektera över hur man behåller sin unicitet och identitet har extra stort värde för oss. Här följer svaren på intervjufrågorna följt av texten från Facebook som ger en inblick i hur det inte ska vara. (Du kan även läsa direkt på Säkra Kvinnors hemsida.)


Månadens förebild oktober 2020

Berätta lite kort om vem är du och din bakgrund?

Jag är en av Sveriges 16 master certifierade coacher, global expert på teamcoaching och utbildad trainer i NLP. Driver Sumo Business Development AB, en coachförmedling med 60-talet coacher över hela landet. Vi arbetar med coaching, mentorskap och med affärsutveckling, primärt mot små och medelstora företag. Våra uppdrag väljer vi på guldvåg, och vill arbeta med de som verkligen vill skapa tillit och lust att lyckas. När människor får vara i miljöer där det finns kan vi slappna av, få tillgång till oss själva och kan chilla! Att ha stress som identitet är destruktivt. Ändå är det så många företagskulturer ser ut i dag. Poddar i Vilkas Podderier & ICF Coachpodden (från avsnitt 15 och framåt) och just nu skriver jag min första bok som kommer ut i bokhandeln i februari 2021.

Naturvetare i grunden, har en fil.kand. som personalvetare med inriktning psykologi, har arbetat som rekryterare, konsultchef och regionchef för Proffice, HR Direktör för några av bolagen i Sverige och senare International Change Manager för Hollands största privatägda företag. Jag har varit en av huvudutbildarna på Gothia Akademi, förmodligen Sveriges främsta lärosäte inom coaching och coachande ledarskap.

Efter ett liv av flängande och resor har jag sedan sju år kontoret på tomten. Ändå jobbar jag gärna i köket. Mitt i det som är mitt liv idag, barnen, mannen, hunden, skratten och praten. Jag är fullt närvarande i mitt eget liv och det vill jag att du också ska vara. Brinner för hållbara människor, framtidens organisation, ett modernt ledarskap i symbios med ett aktivt medarbetarskap. Vill du få mod att skapa fokus, engagemang och glädje så finns jag här för dig.

Vad driver och motivera dig?

Undersökningar visar att 14% av svenskarna som känner sig engagerade i sitt arbete. Att 11% av oss aktivt motarbetar arbetsgivaren. 75% går till jobbet och skulle hellre ha gått någon annanstans. Den psykiska ohälsan fortsätter att öka. Man kan fundera över huruvida det faktum att många unga mår dåligt speglar sig i hur vi vuxna mår. Vad skulle hända om fler vuxna kände sig peppade och energifyllda när de gör sig redo för arbetet på morgonen? Om de kom hem med rak rygg och ett leende på läpparna? Vilka ringar på vattnet skulle det ge i alla de sammanhang personen verkar? Vad skulle effekten bli i våra företag, organisationer och myndigheter om engagemanget ökade från 14 till 30% eller ännu högre?

De flesta företag, oavsett hur de fungerar som arbetsgivare sköter sin ekonomi. Jag tänker att framtidens vinnande organisationer ser det lika naturligt att vara bra för sina medarbetare som det är för dem att sköta sin ekonomi, sina skatter och sina betalningar. De kommer att belönas för sitt fokus genom att vara attraktiva för medarbetare, kunder och leverantörer. Allt börjar med ett aktivt val att vilja vara genuin och att vilja vara en plats där resultatet mäts i de positiva avtryck man gör för de människor som kommer i ens väg.

Outnyttjad potential

Jag tycker att det är helt orimligt att acceptera att det finns så otroligt mycket outnyttjad kraft och potential. Min mission är därför att guida individer, företag och organisationer till genuint fokus, engagemang och glädje. Det är mycket roligare att ha kul än att ha tråkigt! Hur det än är så gör människor affärer med människor och man får den framgång man förtjänar. Att skapa en tajt organisation med högt engagemang och fokus gör en otrolig skillnad. Arbetet börjar med fördel hos ägare och styrelse.

Styrelseintresse

Det säger sig själv att det är ett styrelseintresse i att frigöra potential man redan investerat i. Det finns inte ett tillverkande företag i världen som skulle budgetera med 25% kapacitetsutnyttjande av den tekniska utrustningen, så varför göra det med det mänskliga kapitalet? Det är onekligen ett väldigt märkligt tänk. Det driver och motiverar mig att coacha fram tydlighet hos mina kunder. Tydlighet i vilka vi är, vad vi vill, när vi gör vad och hur det då blir.

Vilken är din syn på jämställdhet och vad lägger du i det begreppet?

Vår hjärna är programmerad att identifiera problem, hot och hinder. Den har fem gånger mer fokus på att göra just det, än den har att se till lösningar och möjligheter. Det har med överlevnad att göra, eftersom en människa på savannen aldrig skulle överleva om den dels var ensam, dels omedveten om faror. En annan kvarleva från förr är att vi ser alla nya människor som ett hot och att vi lägger märke till det som skiljer dem ifrån oss.

Ju fler olikheter och skillnader vi finner desto mindre attraktivt blir det att släppa in den nya personen i sammanhanget. En ny människa måste bevisa sin goda avsikt innan vi accepterar den och det gäller från båda håll. Jag tänker att jämställdhet är att medvetet göra en ”override” av våra medfödda processer och istället leta likheter som överbryggar skillnaderna. Hur det än är så kommer sammanhang som har en bättre representation av alla olikheter och likheter som bygger samhället i stort, att komma ut som vinnare.

För mig handlar jämställdhet om rätten att få vara unikt olik alla andra och respekteras fullt ut för den jag är. Rätten till mitt eget värde.

Vad kan vi göra för att kvinnor skall ha lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer?

Jag tänker att kvinnor genom tiderna har haft en mycket mer ödmjuk inställning till livet och alltings samverkan. En slags respekt för den rytm som är grunden för alltings samexistens. Jag undrar hur världen skulle ha sett ut i dag om den ödmjukheten hade fått sprida sig istället för härskarmentaliteten med exploatering, krig och egen vinning i fokus.

Mina tankar dras osökt till det maskulint aggressiva och det feminint odlande. Och utifrån det vill jag påstå att det nu är dags att se det feminina odlande sättet att vårda och förädla, som är det enda hållbara för framtiden. Ledsen gubbs, ni får ge utlopp för era aggressioner och tävlingslystnad någon annanstans, för i näringslivet har de ingen framtid. Det är dags att ställa om alla verksamheter så att vi går från att fajtas om förstaplatsen till att istället chilla oss till framgång både för män och kvinnor.      

Lär känna din tyngd

Det finns mycket som kan göras för att bana vägen, och ändå skulle jag säga att det viktigaste är att det finns ett flöde av kvinnor som vill leda. Jag tänker även att det är viktigt att leda utifrån den man är, istället för att ta på sig en identitet av det man tänker att ledare ska vara. Vi ska vara genuina i vårt ledarskap och i våra ambitioner. Jag tänker att det börjar med och inom dig. Lär känna din tyngd och hur den centrerar dig genom de ständiga utvecklingar som sker av dig och din omgivning. Håll ditt hopp och din tillit högt. Omge dig med människor som har ert, ditt och deras, bästa i fokus på samma sätt som du, och agera med hjärtat på rätt ställe. Det gör oss oemotståndliga, det kan liksom inte bli bättre än så!


Är du framtidens ledare?

Är du en av framtidens ledare? Vill du representera ett modernt ledarskap? Är du nyfiken på hur coaching som processer möjliggör din resa? Hör av dig till mig så får du testa. Du finner mina kontaktuppgifter här.


Den som sig i leken ger…

Nu kommer inlägget jag publicerade på Facebook, det är en del av den verklighet jag har levt i. Det är inte ett kärt minne och det är inte unikt. Jag har så många berättelser som jag inte är redo att berätta. Jag har varit mästerlig på att hantera situationer utan att låta dem påverka mig. Inombords har mantrat ”Den som sig i leken ger, den får leken tåla!” Leken i bemärkelsen att vara kvinna i ledningsgrupp i männens värld. Alla våra erfarenheter formar oss och mina tankar om jämställdhet är formade av mina upplevelser, där denna bara är en. Nåväl, here we go:

En dröm

Han sa att hade drömt om mig den natten. Vi satt på hans rum och skulle förbereda en förhandling. Han var min chef. Han pekade på skrivbordet och sa att jag hade legat naken på hans skrivbord i drömmen och att jag hade bett honom att ta mig hårt och länge. Hans ögon blev glansiga, andningen tyngre och hans röst tjockare.

Jag suckade och frågade om jag fick ringa och berätta för hans fru om drömmen. Jag frågade om jag skulle komma tillbaka eller om vi skulle hålla fokus på förhandlingen istället. Men jag anmälde honom aldrig, inte denna gången heller. Jag var rätt säker på att ingen skulle tro mig. Jag var till och med säker på att det skulle drabba mig mer än någon annan. Jag var ensam med barnen, tyckte om mitt jobb och behövde min lön. Det var bara att bita ihop, han menade säkert inget.

Jag fokuserade på min uppgift och mitt uppdrag. Han skulle ändå inte göra något, det var jag säker på… Men ibland undrar jag om det var värt det? Och svaret är som alltid; våra erfarenheter formar oss till den vi är och det vi tycker oss veta. Och det, i sin tur, lägger grunden för den vi vill vara.