ENSAMHET

tisdag 30 juni 2020

Helén Andersson gästar Vilkas Podderier och berättar om ensamhet. Anna Sanderoth Vilkas och Mikael Vilkas är glada att ha henne som sommargäst

1,9 miljoner ensamhushåll i Sverige. Ensamhet är en större riskfaktor än rökning när det kommer till dödlighet. En vår av social och fysisk distansering, vilket effekt har de på dem som redan är ensamma från början? Vi beslutade oss för att bjuda in Helén Andersson som sommargäst till vår podd, Vilkas Podderier.

Sveriges främsta Lobbyist om ensamhet

Helén har i tjugo år drivit dejtingsajten Singel i Sverige. Den är så mycket mer än en traditionell dejtingsida. Det hon erbjuder där är mer som en stor gemenskap med resor över hela världen, midsommar- och nyårsfester för singlar och lokala sammankomster över stora delar av Sverige. Där möter hon de som frivilligt eller ofrivilligt lever ensamma, och det blir många möten och samtal.

Som riksdagskvinna, och regionalpolitiker har hon ensamhet som hjärtefråga. Hur kommer det sig att det mesta i vårt samhälle är baserat på kärnfamiljen med mamma, pappa och barn. När ska det lilla paketet köttfärs med 150-200 gram vara lika naturligt som storpacket? Målgruppen är stor och missad.

Kycklingmamman om förlusten

Hör henne berätta om hur hon drev kycklingrestaurang och insåg att hon hade en fallenhet för att skapa sammanhang för såväl singlar som par, men hur det där med singlar växte sig starkt. Kycklingar har hon sedan barnben, hon är uppvuxen på Torsåsens fågel som hennes pappa drev fram till det att hon själv tog över. Hon var modig, hon lyssnade och hon utvecklade. Tack vare Helén har vi idag djupfrysta kycklingdelar i plastpåsar. Allt låg framför henne och plötsligt kom ett virus, sedan ett till och så ett sista. Hon förlorade allt.

Sommargäst i podden

Vi är glada att välkomna henne in i ett samtal om ensamhet och att få ta del av vad vi ska tänka på för att vara inkluderande i att skapa sammanhang för fler. Det blir även en hel del skratt och rövarhistorier som alltid med vår kära Helén. Och för dig som nöjer dig med att läsa följer ett budskap hämtat från Karolinska institutets sida.

Bryt ensamheten med EASE

Den amerikanske socialpsykologen John T. Cacioppo har tagit fram en handlingsplan för hur en individ kan göra för att bryta sin ensamhet kallad EASE.
E: Extend yourself. Ta första steget till kontakt genom att hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor.
A: Action plan. Fundera ut sammanhang där du kan träffa likasinnade och sök dig till dem, exempelvis en kör eller förening.
S: Selection. Välj vilka du vill bli vän med och investera i detta fåtal.
E: Expect the best. Utgå från att människor omkring dig vill dig väl.

Välkomna in och lyssna! Mycket nöje!

Du vet väl att du kan prenumerera på mina blogginlägg och få dem först av alla! Skriv bara din mejladress i fältet nedan så ligger du med på listan.

För att komma i kontakt med mig hittar du mina uppgifter här