DET BLIR INTE BÄTTRE AV SIG SJÄLVT

måndag 29 februari 2016

foretagskultur

Under den senaste tiden har jag varit delaktig i flera samtal som har kommit in på ämnet härskartekniker. Vid alla tillfällen har konstaterandet att ”det” handlar om vissa personer som använder härskartekniker, följts av en hopplöshet av att man inte kan göra något åt det. Då är det svårt att komma vidare, och ofta skapas en negativ spiral! Det är inte lätt att komma på vad man ska säga eller hur man ska bete sig om någon utsätter dig eller någon annan för kränkningar. Den svårigheten är en av anledningarna till att härskartekniker verkligen fungerar om man är lagd åt det hållet. Härskarteknikerna så som Berit Ås har identifierat är; osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning & påförande av skuld och skam.

Jag tänker att du som läser detta, är en person som vill vara delaktig i att skapa eller upprätthålla en annan kultur, en som stimulerar, skapar delaktighet och därmed engagemang. Hur skulle du annars ha hittat hit? Du som jag vet att i miljöer där det osagda lurar i skuggorna, där slutar motivationen att växa och oro ersätter glädje.  Därför tänker jag att det kan vara på sin plats att nämna de fem främjandeteknikerna, som är så bra för att vända trenden och medvetet skapa en sund miljö. De här teknikerna används som motgift till de tidigare nämnda härskarteknikerna, och lärs bland annat ut inom polis, räddningstjänst och försvaret. Det är alltså ingen idé att tänka att det är lull lull, utan det är bra grejer som ger effekt och gör skillnad. Gör dig mån om att vara medveten om vad som händer i ett samtal, och agera enligt nedan:

1. Synliggörande

Märker du att någon blir avbruten ofta kan du bolla tillbaka frågan till personen som blev avbruten med ett enkelt ”du ville säga..?”. Du kan även låta bli att erkänna avbrottet och fortsätta se på personen som pratade före avbrottet. Genom att själv vara noggrann med att synliggöra alla sätter du standarden för gruppen. När du dessutom gör det med ett leende kommer ditt synliggörande att sprida sig som ringar på vattnet!

2. Respekt

Blir någon måltavla för förlöjligande skämt och förminskande kommentarer så finns flera praktiska tips. Det allra enklaste är att aldrig skratta med. Även om du väljer att inte kritisera skämtet kan det räcka att inte skratta för att bryta en negativt laddad jargong. En annan teknik är att be personen förklara skämtet. Genom att inte förstå visar du på andra normer och perspektiv.

3. Framhållande av information

Ta för vana att alltid sträva efter att alla har den information som behövs för att känna sig delaktig och kunna bidra. Berätta bakgrunden till frågor om du tror att någon i gruppen inte har samma bakgrundsinformation, eller inte har varit med från början i arbetet. På så sätt får hela gruppen en gemensam bild av vad frågorna handlar om. Om du har fortsatt att diskutera en fråga med några i gruppen efter mötet – skicka iväg ett mail till de andra och berätta om vilka tankar som finns. På så sätt kan alla vara med i diskussioner mellan möten.

4. Uttala vad som händer

Att påtala att en härskarteknik används kan vara ett effektivt motstånd. Många härskartekniker fungerar bäst så länge de är outtalade och subtila. När de påpekas blir de svårare att upprätthålla.

5. Bekräftelse

Motsatsen till att få någon att känna skuld och skam är att ge bekräftelse och stöd. Var mottaglig för människor som ber om hjälp eller som faktiskt säger att de har för mycket att göra. Ingen vinner på att människor tar på sig för mycket eller inte törs berätta när de inte förstår.

Vi är alla delaktiga i att skapa ett gott klimat som främjar engagemang och motivation. Det kommer aldrig att bli bättre av sig självt! Jag skulle verkligen bli överlycklig om du vid ett enda tillfälle ställde upp för dig själv eller någon annan genom att använda dig av något av det jag skrivit. Det gör all skillnad i världen, tro mig!

Billdal 29 februari 2016

Anna Sanderoth Vilkas

Läs mer här om hur en trygg kultur skapar förutsättning för fokus.

Prenumerera på sidans inlägg, genom att fylla i din mail här nedan.