COACHING – LITE SOM ATT LÄRA SIG CYKLA!

onsdag 18 juli 2018

På rätt väg
Ju mer du upplever och lär dig, desto mer upptäcker du att det finns så oändligt mycket ytterligare att lära och upptäcka. Det tar aldrig slut. Inom coaching talar vi om att nå sin fulla potential genom att upptäcka, utforska och testa i en given riktning mot ett önskat läge. Ett önskat läge…

… eller bara nöjd…

På ett sätt kan det nog vara skönt att få vara i en bubbla där man tror att man har svaren på det mesta och att man vet hur saker och ting fungerar. Att vara utan nyfikenhet och nöjd i nuet, att låta nuet vara det önskade läget. Tänk att ha svar på allt, och att ta för självklart att man vet vad som är rätt och fel. Att dessutom begåvats med övertygelsen att man själv har rätt i sin uppfattning, hur skulle det kunna kännas? Härligt befriande eller frustrerande och begränsande?

Förenklingsmaskiner

Är det inte så att vi människor visserligen är försiktiga och samtidigt väldigt nyfikna. Utan nyfikenheten så torde vi fortfarande vara i en grotta eller rent av utdöda som ras. Vi är otroligt duktiga på att skapa oss en bild av ett önskat läge och finner nya vägar att förenkla vår tillvaro. Vi är helt enkelt förenklingsmaskiner. Vi skapar oss i och för sig en del problem på vägen, vilket ger nya möjligheter att förenkla. Det sägs att vår hjärna är lat och vill slösa så lite energi som möjligt, och att den därför letar nya enklare sätt att göra saker på.

Kompetenstrappan

Att hitta nya enklare sätt är ännu så länge förknippat med viss ansträngning. Tänk om vi i framtiden kan köra en hjärnuppgradering och på så sätt lära oss ett nytt språk, eller hur man navigerar på havet. Då blir det på ett annat sätt och fram till dess får vi helt enkelt fortsätta att klättra i kompetenstrappan, precis som vi gör i coaching.

Kompetenstrappan har fyra trappsteg:

  1. Omedvetet inkompetent – behagligt
  2. Medvetet inkompetent – frustrerande
  3. Medvetet kompetent – förvirrat ansträngande
  4. Omedvetet kompetent – behagligt

Behagligt omedvetet inkompetent

På det första steget vet jag inte om, att jag inte känner till, det jag inte kan. Det är ett behagligt steg, eftersom jag kan vara precis där jag är utan att behöva ändra på någonting. Därefter sker något som gör att jag blir medveten om att jag inte kan något som jag tidigare inte kände till. Här kan jag naturligtvis välja att acceptera att så är fallet, utan att vidta någon åtgärd.

Frustrerande medvetet inkompetent

Jag är exempelvis väl medveten om att jag inte kan kvantfysik och eftersom det inte är i linje med mitt önskade läge så låter jag det stanna vid det. När jag istället blir medveten om att jag är inkompetent inom ett område som ligger i linje med mitt önskade läge, då blir jag frustrerad.  Ur den frustrationen föds en vilja att övervinna och därmed att lära. Frustration är ett starkt ord, det är sällan jag tuggar fradga, det blir oftare ett litet skav. Här reagerar vi alla olika, vilket är helt naturligt eftersom vi är unikt olika som individer. Det är även en av anledningarna att coaching fungerar så mycket bättre än rådgivning, då coaching utgår ifrån de egna förutsättningarna.

Som att lära sig att cykla

Det andra, tredje och fjärde steget samverkar, tänk dig ett barn som lär sig att cykla. Oftast lär de sig först att cykla på en plan raksträcka. Föräldrarna ser sannolikt gärna att barnet hoppar av cykeln innan de kommer till den branta nerförsbacken. Barnet som väldigt medvetet trampar, håller balansen och farten, ser den branta nerförsbacken och hör varningarna. Varningarna som är ett tecken på att det ännu inte kan. Det har inte tillräcklig kompetens för att klara backen, det är på steg 2 i inlärningstrappan. Hur barnet reagerar är naturligtvis väldigt individuellt. Hur hade du reagerat?

Det finns så mycket mer

Oavsett reaktion blir det medvetet om att det var ytterligare ett moment till cykling att lära sig. Det finns så många moment, cykla på en stig, cykla på en trafikerad väg, skjutsa en kompis, cyklat utan att hålla händerna på styret, stegra cykeln och balansera på bakhjulet, cykla på en spång, cykelsemester. Som sagt allt nytt lärande öppnar dörrarna för nya upptäckter och om de ligger i linje med dina drömmar, ges du möjlighet att samla på nya omedvetna kompetenser.

Att känna tillit och lugn

Omedvetna kompetenser är härliga, det är att hoppa upp på en cykel och cykla iväg utan att behöva tänka på hur man gör steg-för-steg. Det är att känna en tillit till att kunna leverera professionella resultat inom sitt kärnområde. Att ha en tillit till att det kommer att gå bra, eftersom man vet vad man håller på med. Att samla på omedvetna kompetenser på vägen till ett önskat läge, skapar en tillit och ett lugn i fler situationer.

Vart är du på väg?

Semestertid är ett utmärkt tillfälle att fundera över vad ditt önskade läge är, när i tiden du vill vara där och vad du skulle vilja utveckla för att komma dit. Tänk att komma igång efter semestern med en tydlig bild av vart du ska och var du vill känna mer lugn och tillit. Så skönt! Det kommer väl knappast som en överraskning att jag rekommenderar att du tar hjälp av en coach för att hitta dina svar. Jag har förmånen att utbilda coacher ändå upp till masternivå och har därför en massa superduktiga coacher som gärna hjälper dig på vägen. Om du vill lära dig mer om coaching rekommenderar jag Gothia Akademis utbildningar.

Nu ska jag ut på upptäcktsfärd, vem vet, man kanske lär sig något nytt!