ACCEPTANS & ENERGI

onsdag 18 januari 2023

Mastercoach Anna Sanderoth Vilkas reflekterar om acceptans

Jag skulle vilja skänka alla förmågan till acceptans. En större förmåga att acceptera att situationer, människor och ting är som de är och inte är som man vill att de ska vara. Förmågan att hitta sitt verkliga nuläge, utan att blanda in tankar om hur man skulle vilja eller önska att det var. Acceptans, förmågan att acceptera att det just nu är som det är.

De flesta människor jag möter får i vårt samtal vid något tillfälle en fråga på temat: ”-Hur är det NU?” och så gott som alltid blir svaret

 • en redogörelse för hur det INTE är nu,
 • hur man skulle vilja att det var,
 • vad/vem som står i vägen för det man önskar och
 • kanske någon man stör sig på.

Frustrationer, hopplöshet och ironi kan krydda svaren som gärna uttalas med en ”Foten i kläm, jajamensan!”-tonalitet

Vi talar alltså inte om att jag stöter på någon i mataffären och säger ”Hej, kul att se dig, hur har du det?” Då är oftast svaret ”Men hej, det var ett tag sen, jo det är bra” eller kanske ”jag ska inte klaga, huvudet upp och fötterna ner.” Jag tänker istället på situationer där vi verkligen lyssnar till varandra. Genuint nyfiket intresserat lyssnande. Vilket i och för sig också kan ske i mataffären.

GE DIG HANDLINGSUTRYMME

Hur som helst. Den tid och energi som läggs på att önska att det vore på ett annat sätt än det är, skulle med fördel kunna användas till någonting helt annat. Den skulle exempelvis kunna användas till att ta små steg i den riktningen man önskar. Men utan acceptans för situationen man befinner sig i, sitt verkliga nuläge, så är det svårt att ta sig vidare. Frustrationen som oacceptansen skapar är ett slöseri med din energi. Att acceptera nuläget som det är, är att vara rädd om sig själv och att ge sig själv handlingsutrymme.

ACCEPTANS I TRAFIKEN

I trafiken, du kör bakom någon som uppenbarligen har fått sitt körkort i ett cornflakespaket. Allt ditt goda humör försvinner och du irriterar dig på personen i den andra bilen. En massa energi som du behöver till annat läggs på någonting som är helt utanför din kontroll. När du accepterar att det är som det är och anpassar din körning till den andra personen, kommer du att finna möjligheter att passera och komma i mål utan energitjuvar.

ACCEPTANS I BADRUMMET

Ditt barn har lämnat badrummet som ett bombnedslag, handdukar i högar, gamla kläder i andra högar, tom toarulle, tandkrämsrester i handfatet och alla lampor är tända. Detta trots att du har sagt (kanske skrikit) att du inte vill ha det så här. Ilskan bubblar, kanske infinner sig en längtan efter att flytta hemifrån. Du kan också välja att acceptera att det är så här det är just nu, att ditt barn inte kommer att lyssna om du skriker. Jag och min man brukade tala om att det skulle bli skönt när nästa uppgradering av den ungas operativsystem skulle komma. Jag valde en sak som jag verkligen ville se förbättring på. Och fokuserade på den. En rätt lång period var det att bomullspadsen skulle slängas i pedalhinken och inte på golvet vid sidan av. Det andra fick det vara som det var med, och när jag taggade ner, hände det saker. Det är skillnad på att säga ”Måste du alltid lämna badrummet som ett bombnedslag!” med arg röst och att neutralt säga ”Det vore toppen om du satte i en ny toarulle när den gamla är slut. Du får gärna ställa fram några extra med. Det blir mycket trevligare för oss alla, är du snäll och gör det?” Märkligt nog brukade den lilla hinten om toarullen eller bomullspadsen ge effekter på det övriga. Att acceptera nuläget och hitta en rimlig sak att bygga vidare på, skapade ett större lugn i vårt badrum.

ÄR DET SVÅRARE PÅ JOBBET?

Att acceptera en galning i trafiken, och att visa acceptans för ens familjemedlemmar är utmanande. Men personen i trafiken behöver du inte stöta på igen, och familjemedlemmar brukar man generellt älska trots toarullar och bomullspads. Att visa acceptans på jobbet kan i vissa fall vara ett lite hårdare arbete. Så tänk på att:

 • Du kan inte få en annan person att göra på ditt sätt bara för att du tycker att det är bättre.
 • Det tar olika lång tid för olika personer att utföra saker
 • Det finns information, kompetens, strategier bakom andras agerande som du inte är medveten om.
 • Tack vare olika perspektiv täcker man som team in en större bit av verkligheten.

TIPS PÅ VÄGEN

Var försiktig med att döma baserat på dina egna uppfattningar om vad som är rätt och fel.

 • Acceptera att det är som det är och inte som du vill att det ska vara
 • Visa nyfikenhet över andras eller egna kompetenser och strategier
 • Förankra och om du är ledare, förklara det önskade läget om du ska leda dig själv, visualisera det önskade läget.
 • Resonera om vad som inte kommer att ta er/dig till det önskade läget och vad man/du kan hitta på att göra istället
 • Välj ett smart nästa steg på vägen mot målet och dela in det i tre små delmål. Börja med det lättaste.

Viktigast är att du accepterar att det är som det är, först då kan du börja röra dig i din riktning. Du kommer även lägga märke till all den energi du vinner på att fokusera på det som ger resultat. Fokus, energi och glädje för dig framåt.