TILLHÖRIGHET FRIGÖR KRAFT!

torsdag 10 januari 2019

Tillhörighet, relatedness, Anna Sanderoth Vilkas Coach, Mentor Affärsutvecklare

Att känna tillhörighet är ett av mänsklighetens grundläggande sociala behov. Vår hjärna blir vettskrämd vid blotta tanken på att vi inte skulle tillhöra gruppen och därmed inte ha goda sociala relationer. Den är så pass orolig att den, dagarna i ända, har fullt upp med att leta signaler på att vi eventuellt är uteslutna ur gemenskapen. En osedvanligt korkad strategi eftersom vi oftast finner det vi söker, och så även i detta fall.

Var det tydligare på stäppen?

Så vad är det då hjärnan håller på med? Rent faktiskt så är den fokuserad på din överlevnad. När vi levde på stäppen var det av yttersta vikt att vi ingick i en större gemenskap och att det i den gemenskapen fanns ett intresse av tillhörighet och en strävan efter att skydda varandra. Vid den tiden antar jag att det var lättare att få bekräftelse på att vara inkluderad, liksom att det var tydligare att man var exkluderad. Du var helt enkelt antingen med eller inte.

Hör jag hemma här?

Idag ser våra relationer ut på ett helt annat sätt, och det är väsentligt svårare att avgöra om man tillhör en grupp eller om man inte gör det.

  • Om tre kollegor går iväg och äter lunch tillsammans, betyder det per automatik att du inte är inkluderad?
  • Om du ser på sociala media att några av dina vänner är ute tillsammans, betyder det att de är bättre vänner än vad du är med dem?
  • Om chefen inte hälsar på dig när ni möts i korridoren, betyder det att du ligger illa till?

Det finns garanterat dagar i ditt liv när din hjärna absolut skulle kunna dra slutsatser som dessa, trots att du vet att det inte alls behöver stämma med verkligheten. Slutsatser, antaganden och tankeläsning har ingen verklig substans, det är bara ”hittepå” som min mormor skulle ha sagt.

Bestäm dig bara

I vissa sammanhang kan du göra en ”override” på programvaran i hjärnan. Det är lätt som en plätt! Bestäm dig för vilka relationer som är viktiga för dig, och lista dem på ett papper. Tänk stort och smått.  Du kan känna tillhörighet på så många sätt. Tillhörighet till ditt favoritlag, din förening, föräldrarna i barnens klass, naturligtvis till din familj, dina vänner, kollegor, grannar… Välj ut de två som är viktigast för dig och bestäm dig för att aktivt leta efter bevis på att du är en självklar del i gemenskapen. Ta befälet och styr uppmärksamheten åt det som gagnar dig och därigenom relationerna i sin helhet.

Skapa trygg tillhörighet

Det handlar om att känna igen sig själv i andra. Visa att du vill väl och bekräfta era likheter. Relationer handlar om att kunna relatera till varandra, och klinga i samstämmighet.  Om du är genuint nyfiket intresserad av en annan person och verkligen lyssnar till vad den har att säga så kommer du att kunna upptäcka att den har resonemang som du delar. Genom att bekräfta och förtydliga det du hör, gör du dig mer tillgänglig och därmed mer intressant att skapa en trygg tillhörighet med. Det är som ringar på vattnet det här med tillhörighet, det sprider sig i vida cirklar. Var ett föredöme och skapa trygghet genom att vårda dina relationer.

Fokus, energi och glädje

När vi är trygga i vår tillhörighet så kan vi slappna av. Vi kan sänka axlarna, luta oss tillbaka och får plötsligt tillgång till den vi verkligen är. Vår energi kan fokuseras på rätt saker och vi blir mer närvarande. Plötsligt känns det helt naturligt att skratta åt en pressad situation,”pang!” väcks kreativiteten och lösningen är i sikte.

Det allra bästa är naturligtvis att du omger dig med så många människor som möjligt som är helt olika dig. Då kommer du att med mycket större trygghet röra dig i olika sammanhang med igenkänning, istället för att begränsa dig till att enbart umgås med de som vid första anblick liknar dig. För vem vill bara äta skalet när man kan njuta av hela fruktens rika smaker?

 

När du har fyllt i din e-post adress här nedan, kommer du alltid att få mina inlägg så fort de är publicerade!

Gå nu ut och skapa känslor av tillhörighet och njut av resultatet! All lycka! Anna

 

Anna Sanderoth Vilkas är Coach, Mentor och Affärsutvecklare på Sumo Business Development