BLI EFFEKTIV & BÖRJA LYSSNA – NU!

onsdag 23 januari 2019

Lyssna närvarande

”- Har du fem minuter?”  Det har funnits tillfällen i mitt liv när den frågan har fått mig att hyperventilera. Agendan är full, jag har inte hunnit gå på toaletten, nästa möte börjar om 7 minuter och jag måste svara på ett mejl och ändå… Fem minuter borde jag väl kunna avstå…

Lyssnar mentalt frånvarande i samtalet

Det är väldigt sällan just det samtalet tar fem minuter, och det vet jag i samma ögonblick som jag hör mig säga ”javisst”. Du har säkert varit med om samma sak. Redan innan den andre personen börjar tala, börjar dina tankar fladdra runt. Kanske förbereder de sig inför nästa möte. Funderar över hur relevant den här frågan är just nu. Du kan börja undra om det där mejlet du väntat på har kommit,  och plötsligt har du börjat fingra på datorn eller mobilen. Ditt fokus på det samtalet som du just nu är en del av, försvinner allt längre bort. Du är mentalt frånvarande!

Ditt olyssnande gör dem osammanhängande

Att prata med en person som är mentalt frånvarande är en utmaning. I mitt arbete med individer, grupper och organisationer ser jag väldigt ofta mental frånvaro. Det nickas och hålls med, och ändå är det tydligt att tankarna är på en annan plats. Att tala till någon som inte lyssnar gör samtalet lika meningsfullt som att stå och tala till en vägg. Att lyssnaren inte är intresserad, eftersom den olyssnar, gör det svårt att ens komma ihåg vad man ville säga. Det är lika svårt att komma ihåg varför det var viktigt. Det är då tvivlet slår in och får den pratande att tappa tråden och bli osammanhängande. Observera att det har inte med dem att göra, det är ditt olyssnande som är roten till det onda. Ditt ansvar, du borde helt enkelt se till att du har intresse av att lyssna.

Att lyssna – en konst i flera delar

Här följer några grundläggande tips från coachen:

  • Be om ramen

När du ska gå in i samtal med en annan person, oavsett sammanhang, är det bra att du ställer frågor som ger dig en bild av den andre personens förväntningar. När du har förväntningarna klara för dig, blir det möjligt för dig att dela med dig av vad som fungerar för dig. Därefter kan ni enas om en ram för samtalet vilket ger dig en möjlighet att vara helhjärtat närvarande och helhjärtat lyssna.

”-Mamma kan du hjälpa mig med en sak?
Berätta kort, vad skulle du behöva hjälp med och hur lång tid tar det?
– Jag vet inte hur jag ska göra med inlämningsuppgiften, det kan ta hur lång tid som helst.
Ok, just nu har jag inte hur lång tid som helst, men om vi skulle börja prata i 10 minuter så kan vi fortsätta efter middagen. Jag hör att det är viktigt och då har vi hunnit tänka lite medan vi äter! Vad tror du om det?

”- Har du fem minuter?
Det vet jag inte, det beror på vad det gäller och om fem minuter verkligen räcker. Berätta kort vad det handlar om och vad som gör frågan viktig för dig just nu?
-Jag vet inte hur jag ska hantera en medarbetare, det verkar som om vi talar förbi varandra, och det påverkar mig. Det känns som att det inte är någon idé att säga något, allt rinner av, och resultaten blir lidande.
Ok, då förstår jag att det är viktigt för dig. Tror du att fem minuter räcker, eller är det bättre att vi hittar en tid där vi får mer utrymme? Du får bestämma!

  • Sätt strålkastaren på den andre personen

Att veta vad samtalet handlar om och hur mycket tid ni har på er, gör det lättare att lyssna efter det som hör till ämnet och att hjälpa den andre att hålla sig på spåret. Du kommer att märka en otrolig skillnad i samtal där du mentalt riktar en strålkastare på den som berättar något. Och den som har strålkastaren har din totala uppmärksamhet.

Det här kan du testa när som helst och i alla möjliga sammanhang. Du kommer att märka att det är supereffektivt. Det gör dessutom riktigt stor skillnad för vad du hör den andra personen säga. Det blir allra bäst när du kombinera det med…

  • Pausa ditt eget behov att höras

… att pausa ditt eget behov av att hitta lösning, ge exempel på liknande erfarenheter, avdramatisera. Att trycka på ”pratpaus”, ger dig möjlighet att avvakta med dina egna reflektioner, tills dess att den andra personen har talat klart. Det syns och märks på dig när du har en inre dialog igång, den tar bort ditt fokus från samtalet.

Det kan räcka med att du ser dig omkring i ett sammanhang där det pågår samtal. Du kommer tydligt att se personer som är i olika skeden av att slänga in sitt viktigt inlägg i samtalet. Det syns när de slutar lyssna och istället börjar ta sats, för att vid den andre personens nästa andetag, spruta ut sin åsikt. Gör så här istället…

  • …var genuint nyfiket intresserad

På samma sätt kan du lägga märke till samtal, där det upplevs som att det finns en  bubbla av gemensamt intresse mellan de som pratar. Den vars mun inte rör sig, fokuserar istället på den andre. Man kan lägga märke till att de, mer eller mindre medvetet, matchar varandras kroppsspråk. Jag älskar att titta på människor som har det där fina samspelet och brukar fundera över vad de pratar om.

Att vara helt närvarande och genuint nyfiket intresserad, ger dig helt andra möjligheter att lyssna helhjärtat och det märks tydligt. Det får den andre att känna sig trygg och viktig, vilket i sin tur gör det lättare att finna rätt ord och att spinna vidare i sina tankar. Det är lätt att lyssna när du är nyfiken på riktigt. Det är då följdfrågorna kommer och med dem, svaren som gör så att du kan förstå mer om hur den andre personen tänker och vill ha det. Plötsligt är bubblan där, den som får samtalet att leda fram till insikter, som kan föra vidare mot ett mål. Och snabbt går det! Det är en otrolig skillnad i effektivitet på lyssnande jämfört med olyssnande samtal!

Bli effektiv – börja lyssna på riktigt!

Det är du som lyssnar som skapar störst värde i samtalet. Sluta upp med att slösa din och andras tid genom att vara olyssnande. Satsa på att skapa dynamik, fokus och resultat börja vara lyssnande på riktigt, och börja nu!

 

PS Att lyssna professionellt är en av de saker du lär dig på Gothia Akademi där jag undervisar i coachning, NLP och ledarskap.

När du har fyllt i din e-post adress här nedan, kommer du alltid att få mina inlägg så fort de är publicerade!

 

Anna Sanderoth Vilkas är Coach, Mentor och Affärsutvecklare på Sumo Business Development